Kurusu yaşından 10 kat daha pahalı
Denizli’nin Honaz ilçesinde bölgeye has aroması ve lezzeti sayesinde büyük talep gören ve yaş ile kuru olmak üzere iki çeşitten oluşan hurmaların, tarladan sofralara ulaşması için kurutulma mesaisi devam ediyor.
Türkiye’nin cennet hurması ihracatının yüzde 80’lik kısmını karşılayan Denizli’nin Honaz ilçesinde hasadı tamamlanan hurmaların kurutma mesaisi başladı. Lezzetiyle damakta unutulmaz bir tat bırakan cennet hurmasının, bu yıl ilçe genelinde 13 bin dekar yerde 15 bin tona yakın rekolte elde edilmesi bekleniliyor. Yaş ve kuru olmak üzere iki çeşitten oluşan hurmaları kimi üreticiler ticari araçlara yükleyerek yurt içi ve yurt dışı pazarına açarken, kimisi ise meskenlerine getirerek hummalı çalışmaya başlıyor. Konutlara götürülen hurmalar, konut ahalisi ve bayan emekçilerin dayanağıyla kabuk soyma süreci yapılıyor. Kabukları soyulan hurmalar, özel imal olan tezgahlardaki gereçlere ihtimamla diziliyor. Kimi yerlerde ise hurmalar, klâsik kurutma tekniği olan konutların çatısında yahut kapı önlerinde kurutulmaya bırakılıyor. Arta kalan kabukları da sirke yahut doğal gübre olarak bedellendiriliyor.
Yaklaşık 13-18 gün kurutmada kalan olgunlaşmamış cennet hurmaları günler sonra lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor. Birçok hastalığa ve insan sıhhatine âlâ gelen cennet hurmasının içinde bulunun bol ölçüde C vitaminin yanı sıra göz sıhhati, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı yararlı olduğu biliniyor. Ekseriyetle yaş ve kuru olarak tüketilen hurmanın kilogramı yaş olarak 6 ile 7 TL civarında iken, kurutulduğu vakit ise 80-90 TL üzere bir fiyatla alıcısına ulaşıyor.
“Çikolata gibi doğrayıp kurutuyoruz, lezzeti daha farklı oluyor”
Hurmanın soyulmasının akabinde lezzetinin daha hoş bir tat verdiğini lisana getiren üretici Fatma Yapsu, “Ben genelde soyma işlemi için işçi getiriyorum. Hep beraber soyuyoruz, asıyoruz doğruyoruz ve kurutma işlemini bu şekilde sürdürüyoruz. Soyma işlemi yapınca daha çok alıcısı oluyor. Bu meyvenin soyması daha güzel oluyor. Çikolata gibi doğrayıp kurutuyoruz, lezzeti daha farklı oluyor ve kabuklarını ise koyunlar yiyor. Bu son işlem ise yaklaşık 15 gün sürüyor” biçiminde konuştu.
“Teyzelerimiz teker teker elmaları soyarak kabuklarından ayırıyor”
Dallarında ihtimamla toplanan hurmaları titizlikle kurutma sürecini yaptıklarını söyleyen üretici Nilüfer Karaaslan ise “İlk başta elmalar tarladan toplanarak buraya getiriliyor. Sonrasında teyzelerimiz teker teker elmaları soyarak kabuklarından ayırıyor. Soyma işleminden sonra ben 1. ve 2. olarak ayırımlarını yapıyorum. En büyüklerini apart yardımıyla ayarladığımız alana asıyoruz. Orta boylarını ise iplere asıyoruz, en küçüklerini ve sapsız olanlarını farklı kurutarak cip için gönderiyoruz” sözlerini kullandı. – DENİZLİ